GSXR 600/750 cold start ((my overview & possible solutions)). : GSXR.com Forum : Suzuki GSX-R Forums
 
» Insurance
» Suzuki GSX-R Prices
» Sponsors
Go Back   GSXR.com > Tech > Tech and performance chat.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-15-2011, 12:39 PM   #1
Blue Gixxer
Novice
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 37
Default GSXR 600/750 cold start ((my overview & possible solutions)).

Hello folks,



I was recently busy on my job, life and important stuff --- and couldn't write down here how I was dealing with my bike issues.


GSXR-600 K6, always serviced and broken-in by dealer. never been raced\\wheelies etc..



Basically there are 2 main problems I encountered @ 11000 miles.

1. Charging System problems such as fried rectifier/wiring/etc..
2. Cold Start problem (motor dies after few seconds and hard to start without throttle && smelly exhaust cuz running rich && different temperature ~ extra after restart).




Firstly I will start with the charging problems, it started @ 9000 miles with sudden empty battery ..

there was no charging voltage while bike is idling, and stator was fine. . but the rectifier seemed to be dead.


I changed the R/R and the bike went sweet for extra hunderd mile. But the bike died and turned out there was the charging problem again.


Turned out the stator failed this time, I pulled out the stator and it was overhaul((2 windings were completly fried)).


So I got new stator and R/R.



Finally, cold starting problems started on my bike when I adjusted the idle speed, when I got it back to ~1350 rpms it seemed to solve the problem.


But after few days the cold start problem appeared again!.. I used seafoam and the problem z gone!.


Now I'm scracthing my head wondering what's going on!!


could it be my spark plugs?? I just changed them last month.


I hope that you guys share some ideas about these problems..
Blue Gixxer is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-15-2011, 12:46 PM   #2
OUTINFRONT
Banned
 
Join Date: Oct 2009
Location: Prospect Bay,Nova Scotia
Posts: 12,198
Default

What year is the bike as there was a recall on 08 rectifiers..What about a sync?Not sure when that is called for.?Manual says inspect at 7500 miles then again at 14500..

Last edited by OUTINFRONT; 12-15-2011 at 12:53 PM.
OUTINFRONT is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2011, 01:19 PM   #3
Blue Gixxer
Novice
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 37
Default

Quote:
Originally Posted by OUTINFRONT View Post
What year is the bike as there was a recall on 08 rectifiers..What about a sync?Not sure when that is called for.?Manual says inspect at 7500 miles then again at 14500..
It's 2006 model,


Do you mean Throttle Body Sync??


I would try to Sync it now and see if it helps.
Blue Gixxer is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2011, 01:20 PM   #4
OUTINFRONT
Banned
 
Join Date: Oct 2009
Location: Prospect Bay,Nova Scotia
Posts: 12,198
Default

Quote:
Originally Posted by Blue Gixxer View Post
It's 2006 model,


Do you mean Throttle Body Sync??


I would try to Sync it now and see if it helps.
Yes and good luck..
OUTINFRONT is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2011, 01:23 PM   #5
Blue Gixxer
Novice
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 37
Default

Quote:
Originally Posted by OUTINFRONT View Post
What year is the bike as there was a recall on 08 rectifiers..What about a sync?Not sure when that is called for.?Manual says inspect at 7500 miles then again at 14500..

Just wanna say that I tested my charging system as follows:

idle voltage: 14.0-14.66 V.
Load voltage: 14.6-14.9 V.
Battery voltage: 12.59 V.
Radiator-On voltage: 12.6 V

I tried this test also:


running idle, pressing horn with all turning signals on.. the horn sounded weird " like low voltage " while turning signals were on.

is that normal?


Cheers.
Blue Gixxer is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2011, 01:32 PM   #6
OUTINFRONT
Banned
 
Join Date: Oct 2009
Location: Prospect Bay,Nova Scotia
Posts: 12,198
Default

Quote:
Originally Posted by Blue Gixxer View Post
Just wanna say that I tested my charging system as follows:

idle voltage: 14.0-14.66 V.
Load voltage: 14.6-14.9 V.
Battery voltage: 12.59 V.
Radiator-On voltage: 12.6 V

I tried this test also:


running idle, pressing horn with all turning signals on.. the horn sounded weird " like low voltage " while turning signals were on.

is that normal?


Cheers.
Not sure on that one...
OUTINFRONT is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 05:57 PM   #7
Jarhead75
Novice
 
Jarhead75's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Moreno Valley, ca
Posts: 49
Default

I just had this cold start problem today. I got off work at 1:30 this afternoon and it was about 70 outside. I started the bike and it was struggling to stay running then died. I tried starting it again and it took a few rotations and fired up but I had to give light throttle to keep it running. It smelled real rich but a little oil smell also.
I am kind of irritated because I just bought the bike last month and this is the 2nd problem.

I will wait to see what some of the guru's have to say about this problem.
Jarhead75 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 02:01 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2007 2008 GSXR.com
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum