Czy wymieniłeś uszczelkę między pompą wodną a obudową?
Czy użyłeś klucza dynamometrycznego?
Jak wspomniano, przebudowałem kilka pomp wodnych Suzuki, w tym moją Gsxr1k z 2003 roku, którą właśnie przerabiam, więc motocykl stał na moim podnośniku pionowo w klinie pod koło.
Przebudowałem pompę wodną, zmieniłem olej i zająłem się innymi projektami motocykla.
Następnie zdjąłem ten motocykl z podnośnika, aby postawić na nim inny, a mój z 2003 roku postawiłem na stopce bocznej.
Cóż, jak się okazuje, wyciek oleju... przy pompie wodnej... świetnie.
Jak? Dokręciłem śruby z momentem obrotowym zgodnie ze specyfikacjami z instrukcji serwisowej, a mój klucz dynamometryczny Snap-On był skalibrowany.
Następnie wziąłem klucz zapadkowy 1/4 cala i nasadkę i dokręciłem śruby. Tak, dokręciły się mocniej i Tak... to zatrzymało wyciek oleju.
Pamiętaj, że są to stalowe śruby wchodzące w aluminium, więc bardzo łatwo jest zerwać lub uszkodzić gwinty. Używam niewielkiej ilości pasty antyzapieczeniowej, aby temu zapobiec, ale zaleca się najpierw średnio o 10% mniejszy moment obrotowy, a następnie powoli go zwiększać.
Czasami trzeba dodać trochę więcej momentu obrotowego do niektórych elementów złącznych, a są to zazwyczaj małe elementy.
Postępuj ostrożnie, a jeśli nie masz wystarczającego doświadczenia mechanicznego, aby wiedzieć, kiedy śruba jest osadzona i że gwinty zostaną zerwane, jeśli będziesz kontynuować, możesz nauczyć się instalować sprężynę typu helicoil, aby to naprawić, lol
Ale poważnie, spróbuj powoli dokręcać śruby i zobacz, czy można je jeszcze obrócić.
I zainstaluj uszczelkę pompy wodnej z lekką warstwą oleju, która pomoże zapobiec jej zwijaniu się, przyklejaniu lub rozdarciu podczas instalacji.
Musisz oprzeć motocykl na prawym boku o coś, lub spuścić olej tak, aby w szkle kontrolnym nie było go wcale (oczywiście dodaj go z powrotem, gdy skończysz), zanim ponownie wyjmiesz pompę wodną. W ten sposób poziom oleju znajduje się poniżej otworu w obudowie i nie wypłynie.
Upewnij się, że wałek wirnika jest prawidłowo osadzony w rowku z tyłu pompy wodnej i jest również zazębiony z silnikiem.