Pierwszy post dla mnie. Przyglądam się 96 SRAD 750. Rower stał przez 8 lat. Jeszcze go nie widziałem, ale na zdjęciach wygląda naprawdę czysto. Rozmawiałem z właścicielem i motocykl odpala i przerzuca wszystkie biegi. Ale według niego trochę przerywa. Inne problemy to tylny hamulec jest sztywny w działaniu (jakby zacisk był częściowo zablokowany?) i jeden z przednich widelców ma mały wyciek oleju. Rower ma 47 000 km (29 000 mil). Jak to widzę, motocykl potrzebuje wszystkich nowych płynów, nowych świec zapłonowych, wyczyszczonych i zsynchronizowanych gaźników, nowego uszczelniacza widelca, nowego tylnego zacisku lub zestawu naprawczego do zacisku oraz regulacji luzu zaworowego. Rower potrzebuje również nowego akumulatora. Biorąc pod uwagę wiek motocykla, prawdopodobnie istnieją inne problemy, o których nie wiem. Miałem wcześniej kilka motocykli, jestem sprawny mechanicznie (czyściłem gaźniki, robiłem regulacje zaworów shim-under-bucket itp.), więc powinienem być w stanie wykonać całą tę pracę sam.
OK, więc kilka pytań na forum:
1. Dla tych z was, którzy czyścili gaźniki w tych motocyklach, czy mogę oczekiwać, że uda mi się je wyczyścić, wyjmując gaźniki, demontując je, czyszcząc wszystkie otwory/dysze środkiem do czyszczenia gaźników i sprężonym powietrzem? A może te gaźniki są trudne do czyszczenia i wymagają wysłania ich do specjalistycznego warsztatu z myjkami ultradźwiękowymi itp.? To może wydawać się głupie pytanie, ale niektóre motocykle mają gaźniki, które są notorycznie trudne do wyczyszczenia (przykładem jest Ninja 250R).
2. Ogólnie rzecz biorąc, czy SRAD-y to niezawodne motocykle?
3. Czy są jakieś znane problemy z tymi SRAD-ami? Prostownik, napinacz łańcucha rozrządu, jakieś części, które są podatne na awarie?
4. Oprócz oczywistego ogólnego stanu motocykla, czy jest coś konkretnego, na co powinienem zwrócić uwagę lub o co powinienem zapytać właściciela?
Dzięki za poświęcony czas. Wygląda na naprawdę dobre forum. Mam nadzieję, że wkrótce dołączę do społeczności Gixxer!
OK, więc kilka pytań na forum:
1. Dla tych z was, którzy czyścili gaźniki w tych motocyklach, czy mogę oczekiwać, że uda mi się je wyczyścić, wyjmując gaźniki, demontując je, czyszcząc wszystkie otwory/dysze środkiem do czyszczenia gaźników i sprężonym powietrzem? A może te gaźniki są trudne do czyszczenia i wymagają wysłania ich do specjalistycznego warsztatu z myjkami ultradźwiękowymi itp.? To może wydawać się głupie pytanie, ale niektóre motocykle mają gaźniki, które są notorycznie trudne do wyczyszczenia (przykładem jest Ninja 250R).
2. Ogólnie rzecz biorąc, czy SRAD-y to niezawodne motocykle?
3. Czy są jakieś znane problemy z tymi SRAD-ami? Prostownik, napinacz łańcucha rozrządu, jakieś części, które są podatne na awarie?
4. Oprócz oczywistego ogólnego stanu motocykla, czy jest coś konkretnego, na co powinienem zwrócić uwagę lub o co powinienem zapytać właściciela?
Dzięki za poświęcony czas. Wygląda na naprawdę dobre forum. Mam nadzieję, że wkrótce dołączę do społeczności Gixxer!